Piekarnia Maria powstała w 1991 roku. Założycielką jest mgr inżynier Maria Waśniewska, znana w środowisku makrobiotyków wrocławskich propagatorka żywności naturalnej, nieprzetworzonej przemysłowo. W małym, poniemieckim piecu rozpoczęto produkcję chleba, który do dziś stanowi ewenement w krajowym piekarnictwie.
Sprowadzono surowiec najwyższej jakości z najdalszych zakątków Polski, a przemiał ziaren odbywał się w młynie specjalnie dostosowanym do produkcji mąki razowej. Następnie wypiekano WEGET na trójfazowo przygotowanym zakwasie, bez dodatku drożdży, których wszechobecność w piekarnictwie obniża walory zdrowotne chleba.
proponuje i zapewnia swoim klientom następujące zasady dzialania.
.
Regionalne Targi Chleba w Jaworze iWielka Feta Agroturystyczna w Szczytnie.
Myśl o tym, żeby zrezygnować z białego pieczywa, dla wielu osób jest nie do przyjecia. Jeżelicenicie Państwo własne zdrowie, zdecydujcie się na ten krok. Proszę starać się spożywać chlebz mąki grubo mielonej i pieczony bez użycia drożdży
Wspieramy finasowa inicjatywy gminne, klub sportowy, jednostki oświatowe.